Spelsystemen
Six-Pack wordt met 6 schijven gespeeld. Een spelsysteem met LEGS en SETS als bij DARTS.
Wanneer je 4 van de 6 schijven er in hebt in de juiste vakken dan scoor je al 20 punten. Je moet dan een score van ruim 66% in één beurt halen!
Een variant hierop, die ikzelf mooier vind is TEN-PACK met tien schijven. Ook hier met LEGS en SETS tot een bepaalde score komen.
Heb je 8 van de 10 schijven in de juiste vakken, dan scoor je 40 punten. Wanneer je dat in één beurt doet betekent het wel, dat je 80% van de schijven er in moet sjoelen. Deze variant is in principe moeilijker dan de SIX-PACK.

Bij de foto: Jan Oostenbrink (links voor) won hier SIX-PACK, vóór Siem Oostenbrink (rechts) en Dick Eijlers (links achter sjoelbak)

Extra: Wat de variant TEN-PACK echter mooier maakt is het te behalen maximum. Bij SIX-PACK is het maximum 28 punten.
Bij TEN-PACK is het maximale 48 punten OF 60 punten.
Om deze reden vind ik TEN-PACK mooier, omdat door het nemen van een risico (om 60 punten te behalen) een extra mogelijkheid in de wedstrijd komt, een extra kans.
 In elk vak 2 schijven en in het vakje VIER nog 2 extra schijven betekent 48 punten.
 De 60 punten is te behalen door in elk vak het aantal schijven te sjoelen van het vak zelf.

 

 

                                                                                                                                            OF!!!!

TEN-PACK – 48 punten
twee schijven in het vakje één 
twee schijven in het vakje twee 
twee schijven in het vakje drie
vier schijven in het vakje vier

Na het missen van één enkele schijf is de 60 punten al niet meer mogelijk. Eerst zijn de 2 series nodig, wat al moeilijker  is dan bij SIX-PACK die ene serie (80%>;66%). Rekening houden met die 60 punten, houdt dan het vakje één lang op 1

TEN-PACK – 60 punten
één schijf in het vakje ÉÉN 
twee schijven in het vakje TWEE
drie schijven in het vakje DRIE
vier schijven in het vakje VIER 

Samen zijn het 30 punten. Het is één SERIE. Mis je één schijf dan is de score direct veel lager. Twee keer 30 punten maakt de 60! Het is voor te stellen om bij een achterstand in de LEG het risico te nemen en voor de 60 punten te gaan. Zeker de topsjoelers.

Gaat bij de poging om 60 punten te scoren er één schijf mis, dan gaat de telling van de behaalde score volgens LIBRE. (dus één serie is 20 punten). Om 60 punten te halen MOET ELKE SCHIJF erin en ook nog eens in het juiste vak. Bij de 60 punten is er sprake van slechts één serie, wanneer alles er in gaat.

                                                                                ……………………………………………………………………………..HISTORIE……………………………………………………………………..
In het Nieuwsblad van het Noorden schreef een journalist de volgende passages na de Groningersjoelkampioenschappen 1976.
Sjoelen, vond hij, is een ernstige bezigheid, geen gezelligheidsspelletje zoals in de familiekring tussen koffie en pils, maar een echte sport, waar men zich in volledige overgave aan wijdt. Een speler van HOU MAET uit Den Haag-Amsterdam stelde: het is een individuele sport. Wanneer je na veel trainen een bepaald niveau bereikt speel je eigenlijk alleen nog maar tegen jezelf. En daar stonden ze wijdbeens achter de bak, met gefronste wenkbrauwen, geconcentreerd de schijven feilloos naar de gewenste vakken sturend. Sommigen hielden alle schijven als een wordt tegen de buik geklemd. Sommigen deden het weer anders, zoals Ab Geleijn, de zittende reus uit Aalsmeer. Met zijn lange postuur verkoos hij de schijven zittend te schuiven. Onder de sjoelers waren enkele hele fanatieken. De bekendste sjoelfamilie is wel het gezin Oostenbrink uit het Noord-Brabantse Veldhoven. Het gezin telt twee wereldkampioenen, de 11-jarige Simon en de 13 jarige Jan.

Rob Mevius sjoelt op blote voeten, hij leverde een formidabele prestatie door de 148 punten in twee beurten te gooien.

WERELDRECORD SJOELEN.

Op 15 januari 1977 werd het 24 uurs wereldrecord sjoelen van Rafiek Karamat verbroken. In Hoogezand- Sappemeer stonden Jaap Been, Eppo Heijes, Swier Copinga, Ronny Swiersema, Bé Swiersema en Willem Swiersema vanaf vrijdagmiddag aan de bak. Zaterdagmiddag om 15 uur hadden ze één uur langer gesjoeld dan de Nijmegenaren met Rafiek Karamat.
Weer een uur langer sjoelen kan mijn buurman ook. In het vervolg gaat het NIET om hoelang je kunt sjoelen, maar welk gemiddelde kun je behalen in 24 of 25 uur.

 

 

Ronny Swiersema sjoelde 281 keer de 148 punten bij elkaar. Dat zelfde presteerde hij in 62 beurten, maar dan in twee gooibeurten (zoals de krant het aangeeft), dus twee onderbeurten. Ronny kreeg destijds GEEN BONUS SCHIJF!
Jaap Been sjoelde altijd zeer snel en kwam tot 51% meer sjoelbakken dan Ronny Swiersema. Daarmee had Jaap Been het wereldrecord aantal sjoelbakken op zijn naam.

1. Ronny Swiersema 411 beurten 59.739 punten 145,35 gem (wereldrecord)
2. Jaap Been 621 beurten 88.661 punten 142,77 gem
3. Swier Copinga 474 beurten 66.181 punten 139,62 gem

Tijdens een Bekerwedstrijd in 2017 kreeg Ronny Swiersema nog een trofee uitgereikt, waarop dit wereldrecord (de 145,35 gemiddeld) staat genoteerd. Tevens is ook eenzelfde trofee afgegeven aan de sjoelclub De Brikkenmikkers uit Klazienaveen voor de sjoeler die dit record breekt. Het gaat dan NIET OM LANGER TE SJOELEN, MAAR OM EEN HOGER GEMIDDELDE TE BEHALEN IN 24 UUR OF 25 UUR SJOELEN.
Hierbij is ook aangetekend dat het behalen van 148 punten in twee beurten GEEN BONUSSCHIJF OPLEVERT.
Een andere regel is, dat minimaal 15 bakken per uur moet worden behaald!
Nog niemand heeft zich aangemeld voor een nieuwe poging. Wanneer dit gebeurd is het aan de A.N.S. om veel reclame te maken ver voor de poging t/m de poging zelf.

 

Wim Voorbij Sjoelen-Anders 13 (04 - 11 - 2022)