Sjoelen Anders 11 { Libre 1 – Biljarten en Ronald – begin sjoelsport?}
Spelsystemen
LIBRE 1 wordt genoemd bij “de spelsoorten op sjoelgebied” op de website van Sjoelclub Aalsmeer. Op de site van de A.N.S. zijn de spelsystemen niet (meer? of nog niet) te zien.
Je sjoelt bij LIBRE 1 met 32 schijven. Het gaat om het kwadraat van de vakjes.
1 x 1 - 4 x 2 - 9 x 3 en 16 x 4 wat samen 200 punten geeft. De laatste twee schijven in het vakje vier maakt een maximum van 208 punten.
De meeste spelsystemen worden niet of zeer weinig gespeeld. In de biljartsport zie je Nationale en Internationale Kampioenschappen (Wedstrijden) in meerdere spelsystemen.
Biljarter Dick Jaspers en SPELSYSTEMEN.
Jaspers is al sinds 1986 actief als prof. Hij pakte driemaal de wereldtitel in het DRIEBANDEN. (2000, 2004 en 2011) en werd Europees kampioen in 2003, 2008, 2010 en 2011. Vier keer legde hij beslag op de wereldbeker. Biljarter Dick Jaspers heeft op 21 januari 2018, in het Duitse Magdeburg een indrukwekkend wereldrecord in het DRIEBANDEN, op zijn naam gebracht. Hij maakte in een partij voor de teamcompetitie in de Bundesliga veertig caramboles in vier beurten: een gemiddelde van 10.00 punten.
Het biljarten kent 38 spelvormen naast de bekende spelsystemen als Libre, Bandstoten, Driebanden, Kader 47/2 en 47/1
Ronald op de voorgrond
Wanneer lezen we in De Telegraaf of Der Spiegel, dat onze Nederlands Kampioen Ronald Polman een nieuw wereldrecord LIBRE 1 of SWITCH heeft gevestigd? Zou toch mooi zijn niet?
Tijdens de NK-Teams op 15 oktober scoorde Ronald meer dan 144 gemiddeld en was individueel weer de nummer één.
Er zijn veel spelsystemen binnen de biljartsport en de sjoelsport die tijdens een wedstrijd (of binnen een pentathlon) tot hun recht kunnen komen.
…………………………………………..…..HISTORIE…………………….……………….
Begin sjoelsport?
Shove ha'penny (of shove halfpenny) is een bordspel voor twee spelers of twee teams, dat vooral in Engeland in pubs gespeeld wordt.
Het spel was ten tijde van Shakespeare in Engeland erg populair onder de naam "shovel-board", "shove-groat", "slide-groat"of "slip-groat". Een “groat” was in die tijd een munt dat wat betreft grootte en gewicht precies goed was om dit spel te spelen. De latere halve penny (spreektaal: "ha'penny") bleek ook geschikt.
De tegenwoordige hele penny-muntstukken zijn niet meer geschikt, dus gebruikt men over het algemeen de oude, goed bewaarde, halve penny stukken.
Het spel wordt gespeeld door twee personen, of door twee teams. Het doel van het spel is om muntjes het speelvlak in te schuiven en wel zodanig dat ze op een van de negen stroken terechtkomen, zonder de lijntjes te raken.
Iedere speler krijgt per beurt vijf muntstukken. Degene die als eerste drie muntjes op elk van de negen stroken heeft liggen, is winnaar.
Wim Voorbij Sjoelen Anders 11 (21-10-2022)
In vroeger dagen werd dit bordspel ook door leden van het koninklijk huis gespeeld. Het huishoudboekje van Hendrik VII vermeldt een schuld aan een graaf Wylliam, die vereffend moet worden. Een speelschuld opgelopen op het 'shovillaborde'. In de zestiende eeuw werd het spel in verschillende graafschappen verboden aangezien het als een kansspel werd beschouwd.
Uit Wikipedia